Hanna Huumonen Liikuttavaa sosialidemokratiaa.

Demariämmät hiljaa

Demariopiskelijoiden varapuheenjohtaja ja koulutuspolitiikan ammattilainen Maria Rytkönen kirjoitti Helsingin Sanomissa (16.5.) osuvasti yrittäjyyden riskeistä, työelämän pirstaloitumisesta ja yrittäjyyskasvatuksen merkityksestä. Raflaavasti otsikoitu juttu sai sosiaalisessa mediassa klikkausjournalismille sokeutuneen kansan valveille ja oikeistotrollit onnensa kukkuloille.

Onhan se myönnettävä, kirjoituksessa oli kaksi kardinaalivirhettä. Tekstin oli kirjoittanut demari - ja vieläpä nainen. Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju kirjoitti perjantaina blogissaan täsmälleen samasta aiheesta ja vieläpä samasta tulokulmasta.

Kangasharju toteaa, että "ilman lisäpanostuksia kansainvälistymiseen yrittäjyyden edistämisestä tulee vain uusi sosiaalipolitiikan muoto. Kasvu jää saamatta, ja ihmiset työllistävät lähinnä itse itsensä. Silloin Suomesta tulee Kreikan kaltainen muutenkin kuin julkisen talouden näkymissä mielessä. Kreikassa on eniten yrittäjiä, mutta Euroopan alhaisin tulotaso".

Paljonkohan Kangasharju sai bloginsa johdosta pojittelua osakseen? Tämä kansa tarvitsee yrittäjyyskasvatusta. Mutta sitäkin enemmän medialukutaitoa ja tasa-arvotyötä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Miksi yrittämisestä pitäisi saada palkkaa? Sehän on ihan kivaa, kun saa paiskia töitä muiden hyväksi.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Oli kyllä hauska huomata, miten esimerkiksi IS:n jutun kommentoijista melkein kukaan ei ollut lukenut otsikkoa pidemmälle. Ei toki paljoa yllättänyt, että ei sen puoleen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Juuri tämän päivän lehdessä oli uutinen, jossa kerrottiin toimeentulotukea saavien työssäkäyvien määrän olevan kasvussa. Sitä ei kerrottu, että mikä osa heistä on yrittäjiä mutta asialla ei ole merkitystä, koska olipa yrittäjä tai palkansaaja niin työssä käyvänä tukiluukulle joutuminen ei ole normaalia eikä toivottavaa.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Kaiken lisäksi yrittäjän sosiaaliturva on käytännössä sellainen, että moni yrittäjä putoaa suoraan sen ulkopuolelle. Syitä on monia, mutta kaikki eivät edes ymmärrä maksaa ja muuten hoitaa kaikkia siihen liittyviä asioita, jolloin jää käytännön tasolla suoraan kaiken sosiaaliturvan ulkopuolelle.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Konsultit kyllä jakavat yrittäjyydestä kiinnostuneille ruusuisia tulevaisuudenkuvia silloinkin, kun markkina jollekin toimialalle on yksinkertaisesti liian pieni. Toinen asia on se, että ammattitaito ei riitä, pitää osata myös markkinointi ja omata siihen sopiva mielenlaatu.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #7

Eiköhän se ole umpinaisen rautakangen "notkeudella" toimivat Suomen työmarkkinat, jotka määräävät tahdin?

Äiteellänikin on ompelimo, mutta koska tulevat työt tietää korkeintaan kolmen kuukauden päähän, niin palkatakaan ei voi - koska sitten se irtisanominen ei taas onnistukaan. Hänen(kin) tapauksessaan - mikäli Suomessa olisi lyhyt irtisanomisaika - olisi töitä ollut useammankin vuoden edestä ainakin yhdelle käsityötaitoiselle.

Mutta kun ei niin ei.

Mitä tuossa voi muuta tehdä kuin laittaa oma ompelukone laulamaan itse kukin? Itsensä sentään saa Suomessa vielä irtisanoa ilman 20 vuoden kuritushuonetuomioita.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kyllähän se puuhastelu alkuun jännitti, että mitenkä tulee toimeen. Siitä on nyt noin 2 vuotta, kun itse lähdin tälle linjalle. Tulotaso ei ole kovin suuri, mutta noin kaksinkertainen siihen sosiaaliturvaan verrattuna.

Parhainta on tietysti se, että pystyn itse määrittelemään työhön käytettävän ajankohdan. Ei ole kukaan työntämässä luppoaikaisena sunnuntainakaan pois, että älä nyt hyvänen aika tee mitään!

Jos/kun vaihtoehtona on työttömyys ja sen mukaa taloudellisesti niukka elämä niin kyllä minä ainakin kannustaisin yrittämään. Kaikkiin yrityksiin kun ei tarvita ensimmäisenä miljoonainvestointeja.

Ja itse asiassa siinä alkuperäisessä jutussa (mihin Huumonen tässä viittaa) oli jotain käsittämättömyyksiä. Kilpailua, herra jesta! Kartelleja ja monopolejako pitäisi sitten vain olla?

Käyttäjän JariHollsten kuva
Jari Hollstén Vastaus kommenttiin #27

Monet kilpailuttavat aina ja mielellään kaikkea. Ostetaan ulkomaisista nettikaupoista ja juostaan loppumyyntien perässä. Mutta ai ai jos kilpailu osuukin omaan nilkkaan ja joku päästettäisiin tekemään työtä alemmalla palkalla. Silloin lakkoillaan.

Pekka Pylkkönen

Demari. Demari on saanut työntekijän vapaa-ajan kännitoilailutkin työnantajan vastuulle. Demari on saanut aikaan sen että jos duunarin nokka rupeaa vuotamaan lomalla, työnantaja saa tehdä rahatta sen työt ja maksaa palkan himaan.

Demari on tehnyt yrityksistä sosiaalitoimistoja. Silti demari ottaa yli puolet yrityksen kassaan tulevasta rahasta veroina itselleen.

Ja sitten demari(ämmä) kitisee kuin yrittäminen on perseestä.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

No eipä ole mihinkään näistä tullut muutosta porvarihallitusten aikana. Kaksi johtopäätöstä: 1) Työlainsäädäntöä ja verotusta tarvitaan. 2) oikeistopuolueita ei oikeasti kiinnosta pienyrittäjien asema.

Pekka Pylkkönen

Miksei voida sopia että töissä tehdään töitä ja työnantaja maksaa. Ja kun tarvitaan sosiaaliturvaa, mennään kelaan tai sossuun. Sen takia kai se verottaja vie yli puolet firman kassaan tulevasta rahasta.

Uusin idiotismihan on tuo että vaikka tekisi 15 lasta putkeen pelaamatta koskaan siinä välissä töihin, työnantaja on velvollinen maksamaan joka helvetin kerta ne äitiysloman liksat. Siis mitä ihmettä taas joku demari on ajatellut?!

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #10

Hienosti laitetaan kaikki demarien syyksi taas jälleen kerran. Tuo ei johdu demareista vaan siitä, että EK ei halua toisenlaista kustannusjakoa.

http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2009/09/1...

Pekka Iiskonmaki

#5
Juuri noin.

Vaikea lisätä muuta, kuin yrittäjän pitää maksaa sosiaaliturvastaan enemmän kuin palkansaajan ja silti hänelle maksetaan vähemmän ja tarveharkinnalla.

Käyttäjän HannaHuumonen kuva
Hanna Huumonen

"Yrittäjyyteen liittyvät riskit jäävät usein mainitsematta. HS:n artikkelissa Okko Karvonen on perustanut menestyvän yrityksen, joka mm. pesee ikkunoita. Tämä on hieno asia, varsinkin Okolle. Keskustelussa kuitenkin hämärtyy herkästi kokonaiskuva eli esimerkiksi se, miten paljon markkinoilla jo on ikkunanpesijöitä. On vastuutonta rohkaista nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä ilman ymmärrystä markkinoista, kysynnästä, työehdoista tai yrittäjyyden riskeistä. Usein yrittäjyyttä helpottaa lähipiirin apu tai kokemus, mutta kaikille tällaista strategista tietoa ei periydy."

"Yrittäjyyttä tarvitaan. Kaikki yrittäjyys ei kuitenkaan itsestään luo uutta työtä, vaan tarjontaa ja kilpailua olemassa oleville markkinoille. Jos Suomessa todella halutaan nousta yrittäjyydellä tulisi koulutukseen ja tutkimukseen tehdä investointeja, jotta kyettäisiin joskus vielä Nokian kaltaisiin läpimurtoihin. Näin saavutetaan sellaista yrittäjyyttä, joka tulevaisuudessa voi työllistää ja luoda mahdollisesti uutta markkinaa ja uutta työtä. On eri asia luoda uudenlaisia markkina-alueita tai laajentaa olemassa olevia markkinoita, kuin tuoda samoille markkinoille lisää tarjontaa."

http://sonk.fi/blogi-heikko-koulutuspolitiikka-vie...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"Jos Suomessa todella halutaan nousta yrittäjyydellä tulisi koulutukseen ja tutkimukseen tehdä investointeja"
Kyllä Suomessa koulutetaan ja tutkitaan kutakuinkin tarpeeksi mutta puuttuvat ne tekijät jotka tämän tutkimuksen muuttaisi rahaksi.
Jotka osaavat tuotteistaa tutkimuksen ja hankkia rahoituksen.

Yksi esimerkki ainutlaatuisesta tuotteistamisesta ja rahoituksen hankkimisesta on "Toroidion", eikä uusi keksintö.

Niko Sillanpää

Rytkönen ja Kangasharju kirjoittavat kylläkin eri asiasta.

Ensimmäinen kirjoittaja arvelee, että yrittäjäksi ryhtyvät eivät ymmärtäisi yrittämiseen liittyvää taloudellista riskiä, kun taas jälkimmäinen kirjoittaa vaikeasta etenemisestä kasvuyrittäjyyteen varsinkin kansainvälistymällä.

Mutta blogisti on oikeassa siinä, että kukaan ei halua kuunnella "demariämmää". Miksi näin on, kannattanee miettiä. Vinkki: vika ei ole demariudessa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Otsikko sopii ehkä parhaiten kuvaamaan demarien kahta FF-naista (tai ämmää, kuten Huumonen kirjoittaa), joiden suusta tuli SSS-sammakoita.
Jo asian unohtaneille: Feldt ja Filatov saivat iloa nimitellessään Sipilän, Stubbin ja Soinin yhteistyötä SS(S) miesten hallitukseksi. :D

Käyttäjän HannaHuumonen kuva
Hanna Huumonen

Sosiaaliturvaa tarvitaan myös yrittäjille. Pienyrittäjän arkea leimaa tulojen epävakaus ja taloudellinen turvattomuus. Useat pienyrittäjät tekevätkin huomattavan paljon töitä pienellä palkalla ja joutuvat helposti taloudellisiin vaikeuksiin esimerkiksi sairauden osuessa kohdalle. Samalla moni pelkää yrittäjäksi ryhtymistä, koska ei halua pudota yhteiskunnan turvaverkon ulkopuolelle. Siksi on luotava sosiaalidemokraattinen kannustin yrittäjyyteen.

Olisi tärkeää integroida yrittäjät laajemmin sosiaaliturvan piirin luomalla uuden yrittäjien sosiaaliturvan, jonka tehtävänä on taata jokaiselle yrittäjälle kohtuullinen toimeentulo myös vaikeina aikoina. Mallin tulisi pitää sisällään esimerkiksi sairausajan tukea, minimitoimeentulon, sekä sairaan lapsen hoitamisen mahdollistamisen.

Niko Sillanpää

Ehkä Rytkösen olisi kannattanut kirjoittaa jotain tuollaista, eikä sitä, mitä HS:iin tuli kirjoittaneeksi.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Rytkösen tekstissä on kyllä, monien mielestä valitettavasti, pitkälti täyttä inhorealistista asiaa, koska yrittäjän riskien kattaminen julkisista varoista on systeemisesti hankala konsepti. Jos tappiot voidaan sosialisoida, mutta voitot yksityistää, se muuttaa pitkälti kilpailuasetelmia ja tuottaa helposti arvaamattoman suuria julkisia menoja kun elinkelvottomia ja kroonisesti huonolla konseptilla toimivia yrityksiä ei poistu kuvioista silloin kun pitäisi ja niissä yrittävät eivät ajoissa palaa työnhakijoiksi ja työntekijöiksi. Yrityksen tarkoitus on kuitenkin tuottaa voittoa omistajilleen ja myös se, että rikastuminen ja korkeat pääomatulot ovat joissakin tapauksissa mahdollisia omaisuuden riskeeraamisen kompensaatioksi.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #25

Kyse on perusturvasta eikä mistään "tappioiden sosialisoinnista".

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #25
Pekka Pylkkönen

Kannattaa välttää niitä "sosiaalidemokraattisia" kannustimia ja kysyä vaikka ihan yrittäjiltä itseltään kerrankin.

Varsinkin yritys- ja työllisyysasioissa demarit ovat sen verran kuutamolla että kaikille edullisinta olisi tunnustaa demarikykyjen rajallisuus ja.. no siis mieluummin vaikka istua hiljaa nurkassa ja olla koskematta mihinkään nappiin.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Ei näytä mikään muukaan puolue kysyneen yrittäjiltä heidän mielipiteitään, tai ainakaan itse yrittäjiltä etujärjestöjen sijaan.

Käyttäjän IlkkaSalo kuva
Ilkka Salo

Ei, ei ja ei. Yrittäjä ei tarvitse yhteiskunnan tukea tai sosialisoitua sosiaaliturvaa. Hän maksaa sitä jo aivan tarpeeksi muiden kuin itsensä puolesta. Tarvitaan vain kevennyksiä siihen että yrittäjätulosta hän voi muodostaa itselleen turvaa ilman että muut "riistävät" sen omiin tarkoitusperiinsä.

Lisäksi SDP:n ja SAK:n linjan on muututtava. Niin kauan kun asenne on esim. yhteiskuntasopimusneuvotteluissa sellainen, että neuvottelupöytään ei puoluesihteeri Reijo Paanasen (SDP) suulla (Pressiklubi) tule päästää työmarkkinakartellin ulkopuolisia maksuosapuolia (Suomen Yrittäjät), vaan niille on osoitettava ainoastaan vastuiden ottavan osapuolen tehtävä, siten että yrittäjät eivät voi olla ay-liikkeen vaatimuksista ja vähättelystä johtuen neuvottelemassa edes omista asioistaan, niin Suomella ei ole toivoa.

Työmarkkinakartelli (TES-yleissitovuus jne) sortaa sekä (kasvu)yrittäjiä että etenkin työttömiä, joiden etua SDP ja ay-liike eivät todellisuudessa aja, vaan tyystin päinvastoin. Muutos on tultava ennemmin tai myöhemmin eli mieluummin korjattava heti.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Kyllä yrittäjä tarvitsee sosiaaliturvaa aivan samalla tavalla kuin palkansaaja. Sosiaaliturva on tarkoitettu tilanteeseen, jossa ei pärjää muuten, mikä tulee joskus eteen ehkä jopa suurimmalle osalle pienyrittäjiä tavalla tai toisella.

Käyttäjän IlkkaSalo kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #38

Ei tarvita mitään byrokratia/sosiaali-himmeleitä missä ensin yrittäjältä otetaan pois oman puskurin ja pahan päivän turvan rakentamisen mahdollisuudet, ja sitten annettaisiin osa välistävetäjien toimesta takaisin kun ei jaksanutkaan muiden taakkaa kantaa puhumattakaan omastaan.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Eivätkös demarit ole nimenomaan saaneet aikaan sen, että yrittäjien sosiaaliturva on jätetty kokonaan huomiotta?

Itsekin olin ihan samaa mieltä kohukirjoituksen otsikosta: Suomessa on tosiaankin vastuutonta kannustaa ihmisiä yrittäjiksi, koska demarit yhdessä ay-liikkeen kanssa ovat tehneet Suomesta erittäin huonon paikan yrittäjille.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Ei demareilla ole koskaan mitään ollut yrittäjän sosiaaliturvaa vastaan. Kukaan ei ole vain ajanut sitä (Kokoomus lukien), mutta nyt SDP ajaa sitä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei tästä(kin) tarvitse väkisin vääntää sukupuolikysymystä. Kangasharjun kirjoitus saa mahdollisesti enemmän arvostusta, koska hän on talouden ammattilainen, ja kirjoitus sisälsi konkreettisia ehdotuksia (kansainvälistymiseen panostaminen). Rytkösen kirjoituksessa ainoa ehdotus oli ylimalkainen "lisää koulutusta". Koulutusta ehkä tarvitaan jonkin verran lisää, mutta vain tietyille aloille. Akateeminen työttömyys on kasvussa, joten Rytkösen ehdotus koulutuksen lisäämisestä ei kuulosta automaattisesti hyvältä.

Demarius saattaa toki aiheuttaa jonkin verran ennakkoasenteita Rytkösen kirjoitukseen. Kangasharjun kirjoituksessa heti ensimmäisessä kappaleessa todettiin se tosiasia, että Suomen julkinen sektori on ylittänyt talouden kantokyvyn. Demarit eivät käsittääkseni yleisesti ottaen ajattele noin, joten kieltämättä itsekin oletin, että Rytkösen ehdotus "lisää koulutusta" tarkoittaisi vain julkisen sektorin paisuttamista entisestään.

Mitä taas tytöttelyyn, ämmittelyyn tai pojitteluun tulee, niin en tiedä, miten voitaisiin arvioida, kuinka paljon Rytkönen ja Kangasharju moista saavat osakseen. Kangasharjun blogia ei voinut kommentoida ollenkaan, enkä Rytkösen kirjoituksen keskusteluketjusta löytänyt yhtään "tyttö" tai "ämmä" sanaa. Molemmat saavat varmasti kritiikkiä kirjoituksestaan, mutta eri tahoilta, enkä usko, että kritiikki juurikaan liittyy kummankaan sukupuoleen.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Molempien henkilöiden tekstissä on yksi virhe. Ellemme ole kilpailevia sisäisessä taloudessamme miten ihmeessä saamme kannuksia kansainväliseen kilpailuun. Laaja yrittäjien määrä voisi tuoda uskallusta koko kansalle. Aina se suora tie ei ole paras tie onneen. Eli tässä tapauksessa voimakas panostus ainoastaan kansainväliseen kilpailuun. Sopiva yrittäjyyteen kannustaminen voisi saada aikaa molempia ja yhdessä ne voisivat luoda sitä mitä tarvitsemme eli uusia kansainvälisiä yrityksiä.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Miksi ette voimakkaasti tuo esille sinun esiin tuomia ongelmia kohtia? Kyllä ne useasti mainitaan, mutta en ole nähnyt sitoutumista niiden muuttamiseen.

Reijo Tossavainen

Minä kirjoitin Uuteen Suomeen melko paljon luetun blogin. Missään yhteydessä en tuonut julki sukupuolta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ai siis sen blogin, josta kaikki itseäsi terävämmät on bannattu kommentoimasta...

Käyttäjän HannaHuumonen kuva
Hanna Huumonen

Musta on huolestuttavaa, että heti kun nainen kirjoittaa jotain seksisminvastaista, lyödään heti uhriutumiskortti pöytään. Sama juttu, jos väheksyisin miesten asemaa nostavia argumentteja vain sen takia, että "tehän olette jo se sortajaporukka, syrjäytykää rauhassa".

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Mua huolestuttaan kun ei saada näitä uhriutuvia miehiä. Mieleeni tulee ainoastaan voimakkaasti Paavo Väyrynen presidentin vaaleista, kun hän itki media pelistä. Tosin voin olla tässä asiassa sokea.

Aake Tuonela

Mutta missä ovat Jussi Jalonen, vanhat hyvän ajan lavatanssit ja kuoresäilykkeet?

Käyttäjän RistoVehni kuva
Risto Vehniä

Minusta Rytkösen kirjoituksessa heijastuu pelko yrittäjien karkaamisesta SDP:n ja SAK:n ulottumattomiin. Hänen mukaansa pitää vaan kouluttaa tutkia, välttää yrittämistä? Mutta eihän kaikkia ei voi palkata virkamiehiksi.

Matti Maakari

Eipä tässä voi muuta sanoa kuin, että julkinen koulutusjärjestelmä on tullut tiensä päähän Suomessa.

Se mikä Rytköseltä unohtui mainita on, että koulutuksesta ei ole hyötyä ilman yrittäjyyttä ;-).

Toimituksen poiminnat