Hanna Huumonen Liikuttavaa sosialidemokratiaa.

Faktat kuntoon, Kokoomusopiskelijat!

Kokoomusopiskelijat lyttäävät kannanotossaan (9.5.2015) nollatuntisopimusten kieltämiseen pyrkivän kansalaisaloitteen ja toteavat, että “nollatuntisopimusten purkaminen vähentää työllisten opiskelijoiden määrää heikentäen opiskelijoiden työmarkkina-asemaa” sekä “opiskeluaikaisen työnteon muuttuvan käytännössä mahdottomaksi”.

Kokoomusopiskelijoilla on nyt faktat hukassa. Nollatuntisopimusten kieltäminen sallii edelleen opiskelijoille mahdollisuuden halutessaan tehdä myös alle 18 tunnin viikkotyösopimuksia. Aloitteen tarkoitus on vain kitkeä työntekijöiden törkein hyväksikäytön muoto pois työmarkkinoilta.

Myös yhteiskunnan näkökulmasta nollatuntisopimus on kyseenalainen järjestely, jossa nollatyösopimuksella työskentelevä henkilö joutuu käymään sosiaalitoimen luukulla toimeentulonsa kattamiseksi. Vastuulliseen yrittäjyyteen ei pitäisi kuulua tilanne, jossa yritykset käyttävät nollatuntisopimuksia keinona sysätä vastuuta sosiaaliturvan puolelle.

On ymmärrettävä suurempi kuva, jossa nollatuntisopimuksilla jää kymmenille tuhansille suomalaisille pyöreät nollat käteen. Opiskeluajan aikainen joustavuus tarkoittaakin aikuisiän epävarmuutta. Ei ole mitään stressaavampaa kuin elää elämää, jota ei voi itse suunnitella. Sellainen tilanne tulee, kun työtunnit ja tulevan kuun palkan määrä ovat mysteeri.

Onko Kokoomusopiskelijoiden tarkoitus vain johtaa opiskelijoita harhaan oikeuksiensa puolustamiselta, jotta heikoimmassa asemassa olevien riisto työmarkkinoilla voi jatkua?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Periaatteessa sopimusvapauteen tulee kuulua myös mahdollisuus sopia töiden antamisesta vain tarvittaessa. Voihan työvoimaa ottaa yksittäisillekin keikoille. Miksei sitten voisi sopia jatkuvasta mahdollisuudesta ottaa keikkoja vastaan tarvittaessa. Kenenkään ei tarvitse sellaista sopimusta allekirjoittaa, jos ei halua. Jos tarpeeksi halukkaita ei ilmaannu, niin nollasopimukset poistuvat käytännöstä markkinamekanismin kautta.

Työnantajahan ei lähtökohtaisesti ole vastuussa kenenkään pärjäämisestä, vaan hän ostaa palveluita samalla tavalla kuin jokainen meistä ostaa parturin palveluita. Emme me parturille tai taksikuskillekaan lupaa mitään minimikeikkamäärää.

Monissa tapauksissa on kuitenkin työnantajan intressissä, että työsuhteessa oleva pärjää ja pystyy privaattimurheidensa sijasta keskittymään firman hyvinvoinnin edesajamiseen. Silloin työnantaja tietysti huolehtii siitä, että asia on näin.

Sopimusvapaudessa on laissa kuitenkin olemassa kohtuuttomuusehto, johon voi juridisesti pätevästikin vedota. Nykyisin käytössä olevia nollasopimuksia voisi ehkä fiirata lainsäädännöllisesti siten, että työn vastaanottajan velvoitetta olla passissa ja käytettävissä huojennettaisiin samoin kuin kilpailevan työsopimuksen tekemisen salliminen ja itisanomisajan poistaminen puolin ja toisin. Näillä reunaehdoilla tehtyjä nollasopimuksia ei mitenkään voisi pitää sopijaosapuolten kannalta kohtuuttomina.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.K:"Työnantajahan ei lähtökohtaisesti ole vastuussa kenenkään pärjäämisestä,.."

Miksi siis työntekijän pitäisi olla vastuussa työnantajan pärjäämisestä ja tulla töihin silloin kun se tälle jostain syystä sattuu sopimaan? Eiköhän ole kaikkien intresseissä, että työstä saa sopimusten mukaisen palkan ja työtä tekemällä tulee toimeen.
Kuten varmastikin tiedossa, niin jos työntekijä/-antaja niin haluavat, niin vähemmistäkin viikkotunneista voi tehdä sopparin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei työntekijä työnantajansa pärjäämisestä olekaan vastuussa, vaan ainoastaan siitä, että hän noudattaa työnantajan kanssa tekemäänsä sopimusta. Sellaiseen sopimukseen ei passaa tuikata allekirjoitusta, jonka sisältöä ei hyväksy. MUTTA kuten mainitsin, jopa sopimusvapauden juridiikassa on olemassa se kohtuuttomuuspykälä, johon voi jälkikäteen vedota, jos tarve on.

Pekka Pylkkönen

Nollasopparit ja vuokratyö ovat monelle väylä työelämään. Olivat minullekin.

Moderniin maailmaan pitää sopeutua eikä haikailla mennyttä maailmaa takaisin. Yrittämällä pakottaa ympäröivän maailman omiin nostalgisiin kuvitelmiin häviää varmasti.

Sosiaaliturva vastaamaan nollasoppareiden tarpeisiin. Se ehkä vaatii poliitikoilta hiukan duunia mutta eiköhän sitä voi heidän palkoillaan jo vähän vaatiakin.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Kaikista niistä, jotka tekevät nollasopimuksia, vain alle kolmasosa on tyytymätön tuntimääräänsä. Nollasopimuksia tekee nuoret ja keskituntimäärä on 23. Opiskelijoilla ka. tuntimäärä on 15 ja kokoaikaisesti työskentelevien 37. Pakko on kysyä, että mikä tässä on ongelma? Meillä on pieni vähemmistö, joille pitää saada enemmän työtä enemmistön kustannuksella. On selvää, että laki myös vähentää työn tarjontaa. Ja tämä on ennekaikkea työmarkkinakysymys. Tästä pitäisi sopia järjestöjen kesken, eikä runnoa asiaa "ulkopuolelta" läpi.

Jyrki Paldán

Nollatyösopimukset ovat ongelma vain ja ainoastaan jos ihmisen peruselinehtoja ei ole turvattu kaikissa tilanteissa.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Tästä voi lukea paljon fiksumman mielipiteen:
http://liljat.fi/2015/05/miksi-nollasopimuksia-ei-...

"""
Nollatuntisopimusten kieltäminen lailla tuntuu pinnallisesti tarkasteltuna hyvältä idealta; ihmiset saisivat enemmän työvuoroja, ennustettavuutta ja siten lisää rahaa. Yhtälö ei kuitenkaan toimi noin, ja nyt on tärkeä ymmärtää miksi. En halua Suomeasta ankeampaa kuin se jo on. Pitkät perustelut löytyvät alempaa.

18-tuntinen minimityöviikko ei antaisi 6-tuntiselle 18-tuntista työviikkoa, vaan kaksi kolmesta heistä irtisanottaisiin. Työn tarve ei lisäänny ilman lisääntynyttä kysyntää. Työtä ei voi taikoa lisää, vaikka joku yrittäisi niin väittää.

Kaupan alan joustovara sairastapauksissa heikkenisi merkittävästi ja lisäisi ylitöiden määrää.

Minimityöviikko suosisi isoja yrityksiä pienten kustannuksella, koska useampi työntekijä antaa enemmän joustovaraa.

Aloittelevat pienyritykset (jotka ovat merkittävä työllistäjä Suomessa) eivät voi ottaa riskiä sitoutua suuriin työtuntimääriin palkatessaan ensimmäisiä työntekijöitään, jos työntekijää ei saa irtisanoa.

18-tuntinen työviikko ei riittäisi tarjoamaan ihmisarvoista toimeentuloa.

Vaikka olisi kahdessa paikassa 18 tunnin sopimuksella, on kahta ns. silpputyötä palvelualalla vaikea sovittaa yhteen.

Ainoa tolkullinen ratkaisu 9 € tuntipalkalla tehtävään silppuun ainoana tulonlähteenä on sen tekemisen lopettaminen – joko protestina tai omaa hyvinvointiaan ajatellen. Sellainen tekee vuosien mittaan ihmisen vain sairaaksi.

Minimityöajan määrämisen sijaan tulee silppu- ja vuokratyöntekijöiden aseman parantamiseksi:

Tasa-arvoistaa kaikki palkkatyö ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan oikeuttavaksi ilman vaatimusta työttömyyskassan jäsenyydestä. Työttömyyskassat toimisivat vapaaehtoisena lisävakuutuksena suhteessa maksettuihin maksuihin. Tätä AY-järjestöt vastustavat.

Poistaa 90 päivän karenssi työttömyysturvasta kun työntekijä irtisanoutuu sellaisesta työsopimuksesta, jonka ei voida katsoa tarjoavan riittävää toimeentuloa alueelliseen kustannustasoon nähden itsensä elättämiseen. Kokonaispalkan täytyy olla enemmän kuin toimeentulotuki asumismenoineen, eli vähintään n. 1300 euroa kuukaudessa työajasta riippumatta.

Säätää valmiudesta, että lyhyellä varoajalla ilmoitetuista ja sovituista työtehtävistä joista ei makseta varallaolopalkkaa tulee maksaa esim. 25% korotettua palkkaa jos sopiminen tapahtuu yli 12 tuntia etukäteen ja 50% korotettua jos alle 12 tuntia etukäteen.

Selkeyttää ja tarkoituksenmukaistaa erittäin epämääräistä irtisanomissuojaa laissa, ettei pelko hallitse työmarkkinoita

Perustulo, sitten kun sille on poliittinen tahtotila

Radikaalisti lisätä asuntotarjontaa kasvukeskuksissa ja siten laskea elinkustannuksia, jotta matalapalkka-alojenkin työntekijät voivat asua siellä, missä työtä on. Muuten maaseudusta tulee pitkäaikaistyöttömien luonnonreservaatti, mitä keskusta on nyt kovaa vauhtia keskusta ajamassa.
""""

Toimituksen poiminnat